Stokvis (Bacalhau)

       

Stokvis makkelijk te bestellen in 4 stappen:

1) Stuur naar ons een mail (info@deportugees.nl) met uw bestelling duidelijk aangegeven, uw naam, adres en telefoonnummer.

2) U ontvangt van ons een bevestiging van uw bestelling, daarna bestellen wij direct uw stokvis(sen).

3) Binnen een paar dagen (2-5 werkdagen) ontvangt u van ons de factuur van uw bestelling met onze bankgegevens. U maakt het bedrag over.

4) Na betaling wordt uw bestelling zsm per post naar u verzonden. Hierbij ontvangt u nog een bevestiging van ons.

**********************************************************************************************************************

Historie van de Stokvis

Stokvis (bacalhau) Gadus morhua, komt vooral uit Noorwegen en gaat terug naar de tijd van de Vikingen. Omdat het in die tijd een hele toer was om tijdens zeereizen voedsel houdbaar en eetbaar te houden, werd stokvis bij de Vikingen dan ook snel populair. Ook andere zeevaarders namen later de stokvis over, onder andere de Hollanders en de Portugezen.

Wat is stokvis (bacalhau)?

Stokvis (bacalhau) is de benaming van gedroogde vis. Deze wordt gemaakt van kabeljauw (Gadus morhua). Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt kan de houdbaarheid oplopen tot 1 jaar.

Droog en weekproces

Om stokvis (bacalhau) te maken, wordt de gebruikte vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen (vandaar de naam stokvis). Het drogen duurt ongeveer 3 maanden. Daarna wordt de vis nagedroogd totdat deze keihard is. In dit proces verliest de vis tot 80% van het originele gewicht. Het drogen van stokvis (bacalhau) vindt tegenwoordig vooral plaats langs de kustlijn van het Noorden van Noorwegen, tijdens de winter als het koud genoeg is en er een frisse en schone wind waait. Voordat de vis gegeten kan worden, moet de vis weer zacht gemaakt worden. Om de stokvis (bacalhau) zacht te maken moet hij minimaal 24 tot 36 uur op een koele plaats geweekt worden, waarbij het weekwater om de 6 uur ververst moet worden.

Keuken

Stokvis (bacalhau) is al eeuwen een van de populairste gerechten in Portugal. Overal in restaurants, supermarkten en viswinkels is deze vis verkrijgbaar. De Portugezen zijn er dol op. Ook in andere zuidelijke landen rond de middellandse zee en in de Antilliaanse keuken is stokvis (bacalhau) een populair gerecht.

Wist u dat er 365 verschillende Portugese recepten zijn voor stokvis?

Voor recepten kijkt u op: www.deportugees.nl/recepten

Let op: Stokvis / bacalhau rechtstreeks uit Portugal is bij ons alleen verkrijgbaar op bestelling.

(snel levering: 2-5 dagen)

    

  • €14.95/kg

    Stokvis / Bacalhau (alleen op bestelling)
    Stokvis / Bacalhau (alleen op bestelling)

    (Klik op de foto voor volledige informatie)

    Stokvis /bacalhau (Gadus morhua gevangen in het Noordoosten van de Atlantisch Oceaan).

    Categorie: graúdo (dikke kwaliteit).

    Herkomst: Noorwegen (gedroogd en gezouten in…

Gastenboek

  • 27-06-2017 - Supersnelle leverering, en keurig netjes verpakt, daar kan een ander...  lees meer
  • 20-06-2017 - Hartelijk dank voor de snelle levering van de koolbladeren schaal...  lees meer
  • 10-06-2017 - Goede comunicatie vooraf, volgende dag keurig verpakt geleverd, een Aanrader...  lees meer
Plaats een bericht
  • Creditcard