Piri Piri Recepten (NIEUW)

                                       

              PIRI PIRI Recepten  van  De Portugees

 

 # Gegrilde kip met Piri Piri    

Dit gerecht is erg populair in Portugal. Op veel markten en feesten ruik je ’s morgens vroeg al de heerlijke geur van gegrilde kippetjes op de barbecue. Je kunt dit gerecht echter ook prima onder de grill bereiden.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1-2 eetlepels Piri Piri saus voor kip
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 braadkip (ca. 1 kilo, kipfilet kan ook)

Bereiding

  1. Maak een marinade van de eerste 4 ingrediënten met een beetje extra vierge olijfolie erbij.
  2. Verdeel de kip in stukken, leg ze in een platte ovenschaal en bestrijk ze met de marinade. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de kip een paar uur (of een nacht) marineren. Bedruip de stukken af en toe met de marinade.
  3. Haal de kip uit de koelkast en laat hem weer op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de grill voor. Zet de schaal onder de grill en laat de kipstukken in 12 tot 15 minuten mooi bruin kleuren. Draai de stukken om en grill ze nog 12 tot 15 minuten. Wil je de kip extra heet, druppel er dan nog wat piri-piri saus op vlak voor het serveren.

Tip

Eet het als de Portugezen, met friet en sla en een lekker glas wijn erbij.

 

****************************************************************************************************************************************

 

# Garnalen in Piri Piri    

Ingredienten voor 4 personen:

* 1 kg steurgarnalen, gepeld en zonder kop, maar met staart (tijgergarnalen mag ook)
* 4 el olijfolie
* 2 tenen knoflook, geperst
* 1-2 eetlepels Piri Piri saus met knoflook
* 125 ml witte wijn
* 125 ml visbouillon
* 2 el citroensap
* 2 el verse waterkers
* peper
* takjes waterkers om te garneren
* partjes limoen

Doe de garnalen in een diepe vuurvaste schaal. Meng 2 eetlepels olijfolie met de knoflook en de piri piri saus. Giet dit mengsel over de garnalen en meng het goed door elkaar. Dek het geheel af en zet het een uur in de koelkast. Wanneer de garnalen zijn gemarineerd, verhit de rest van de olie in een pan op hoog vuur. Voeg de garnalen toe en laat 2-3 minuten bakken, of totdat ze van kleur veranderen en knapperig worden. Leg ze opzij. Voeg de marinade toe, samen met de wijn, bouillon, citroensap, waterkers en de peper. Breng dit aan de kook, temper het vuur en laat koken totdat de saus ingedikt is. Leg de garnalen op een bord, giet de saus eroverheen en serveer met takjes waterkers en partjes limoen

 

****************************************************************************************************************************************

 

# Mosselen met Piri Piri    

Voor 2 personen:

* 2 kilo mosselen

* 1 sjalotje

* 1/2 rode paprika (facultatief)

* 1/4 liter (Portugese) witte wijn

* 150 gram soepgroenten

* 1 klein blikje tomatenpuree

* 2 theelepels Piri Piri / molho picante

Was de mosselen, gooi kapotte exemplaren weg. Pel en snipper het sjalotje en snijd de paprika in kleine stukjes. Laat in een grote pan de wijn, de soepgroenten, de stukjes paprika en de sjalotsnippers zo'n tien minuten zachtjes koken. Roer dan de tomatenpuree en de piri piri (naar smaak) erdoor. Voeg de mosselen toe en kook ze op een hoog vuur, met een deksel op de pan, in 5-7 minuten gaar. Schud de pan tijdens het koken een paar maal om, zodat de nog niet geopende schelpen naar beneden vallen. Serveer de mosselen met het kookvocht. Dichtgebleven exemplaren weggooien.

Tip: serveren met Vinho Verde

 

****************************************************************************************************************************************

 

# Kabeljauw nuggets in Piri Piri       

Lekker pikant en een crispy bite


 


Ingrediënten (2 personen)

  • Kabeljauwfilet (300 gram)
  • Paneermeel
  • 2-3 theelepels Piri Piri Quitango (met citroen)
  • 2-3 theelepels Piri Piri kruiden
  • 2 theelepeltjes olijfolie
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 ei.
  • Paprika poeder

Bereiding (ca 15 min)

Snij de kabeljauwfilet in blokjes en dep ze droog.
Klop het ei en voeg de Piri Piri Quitango (citroen) en de theelepeltjes olie er bij en klop het tot een mooi egaal mengsel.
Giet het in een schaaltje en marineer de visblokjes hierin en zet het een paar uurtjes in de koeiling.
Blokjes ruim door de paneer halen (paprikapoeder en nog een beetje piri piri kruiden door de panneer).
Je doet een laag olie in de pan en laat het erg heet worden tot 180 /190 graden.
Bak de stukjes tot ze lekker goudbruin van kleur worden. Serveren met een schijf citroen en een beetje witte rijst en rucola sla.

Variatietips

  • Pureer een geschild stuk komkommer en voeg hier mayonaise en een beetje geperste knoflook bij oregano en bieslook toevoegen en evt een beetje uienpoeder en maak er een mooie egale dip van.
  • Gebruik ook andere vissoorten als tapas zoals gamba`s koolvis stukje zalm enz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Hoe gezond is pikant eten?

Uit een grootschalig Chinees gezondheidsonderzoek blijkt dat pikant eten gecorreleerd is aan een langer leven. Voor het onderzoek werd het voedingspatroon van zo'n 485.000 Aziaten zeven jaar lang nauwlettend in het oog gehouden. In die periode kwamen 20.224 van de testpersonen te overlijden.

Na alle andere relevante factoren - zoals de medische voorgeschiedenis, de leeftijd, de opleiding, de rookgewoontes en het voorkomen van ziektes als diabetes bij de testpersonen - in rekening te hebben genomen, ontdekten de onderzoekers dat ook het al dan niet frequent consumeren van pikant voedsel een invloed had op de algemene levensverwachting.

Mensen die één of tweemaal per week pikante ingrediënten in hun maaltijd verwerkten (voornamelijk chilipepers) zouden 10 procent minder risico lopen om te overlijden. Zij die vijf tot zes maal per week genieten van pikant eten, zouden dat risico met maar liefst 14 procent kunnen doen dalen.

Verder onderzoek

Ook hart- en vaatziekten, ziekten van de luchtwegen en verschillende vormen van kanker zouden minder vaak voorkomen bij liefhebbers van pikant eten. De onderzoekers formuleerden geen expiciete verklaring voor het curieuze verband tussen beiden, maar merkten wel op dat uit andere studies al gebleken is dat 'capsaïcine' - het hoofdbestanddeel van chilipepers - een antioxiderende en ontstekingsremmende werking heeft. 

"Om onze resultaten van een meer wetenschappelijk basis te voorzien, moet nog verder onderzoek gebeuren", zegt Dr. Lu Qi, co-auteur van de studie en onderzoeker aan  even de onderzoekers aan Harvard T.H. Chan School of Public Health. Die verdere bewijsvoering zal er moeten komen op basis van grootschalige klinische experimenten bij een diverse populatie. "We kijken er naar uit ook resultaten van andere bevolkingsgroepen onder ogen te krijgen."

Gastenboek

  • 27-09-2017 - Beste Carlos,
    De borden zijn net in goede staat afgeleverd.
    Hartelijk dank...  lees meer
  • 06-09-2017 - Beste Carlos,
    De cataplanas zijn inmiddels in gebruik en voldoen volledig.
    Geen...  lees meer
  • 04-09-2017 - Ben héél gelukkig met de houten serveerplanken die ik besteld...  lees meer
Plaats een bericht
  • Creditcard